Kahve, yıllardır sağlık üzerine yapılan pek çok araştırmaya konu oluyordu. Kalp hastalıkları, Alzheimer, karaciğer hastalıkları ve tip 2 diyabet gibi rahatsızlıkların riskini azalttığına dair bulgulara sıkça rastlanıyor. Ancak, ABD'deki Tulane Üniversitesi'nden Prof. Lu Qi'nin liderliğindeki yeni bir araştırma, kahvenin ne zaman içildiğinin de önemli bir etken olduğunu ortaya koydu.
SABAH KAHVESİ İÇENLER DAHA ŞANSLI
1999-2018 yılları arasında ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi'ne katılan 40 bin 725 yetişkinin verilerini inceleyen bilim insanları, kahve tüketimiyle ölüm riski arasındaki ilişkiyi mercek altına aldı. Katılımcıların sağlık kayıtları üzerinden yapılan değerlendirmelerde, sabahları kahve içenlerin kalp-damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskinin, hiç kahve içmeyenlere göre yüzde 31 daha düşük olduğu belirlendi. Ayrıca, sabah kahvesi içenlerin herhangi bir sebepten ötürü ölme riskinin de yüzde 16 daha az olduğu gözlendi.
GÜN BOYU KAHVE TÜKETİMİNİN ETKİSİ
Araştırmanın dikkat çeken bir diğer bulgusu ise, kahvenin günün hangi saatinde içildiğinin sağlık üzerindeki etkileri olduğuydu. Gün boyu kahve içenlerin, sabah kahvesi içenlerle karşılaştırıldığında benzer sağlık yararları elde etmediği görüldü. Ayrıca sabahları bir fincan veya daha fazla kahve içenlerin, ölüm riskinde daha büyük bir azalma gözlemlendi.
Prof. Qi, "Bulgularımız, sadece kahve içmenin değil, hangi saatte içildiğinin de önemli olduğunu gösteriyor" şeklinde yorum yaptı. Bu araştırma, kahvenin biyolojik saati etkileyebileceğini ve gece geç saatlerde kahve tüketiminin uyku düzenini bozarak kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğini de gündeme getiriyor.
YENİ ARAŞTIRMALARLA FARKLAR NETLEŞEBİLİR
Yeni bulgular, sabah kahvesinin potansiyel faydalarını daha iyi anlamak için ek çalışmalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor. Uzmanlar, kahve içmenin zamanlamasının, sadece kafein değil, kahvedeki diğer bileşenlerin de sağlık üzerinde farklı etkiler yaratabileceğini belirtiyor.
0 Yorum